Gå til kassen
  Billede af en kontaktlinse med vandstrømme omkring den.

  Plejeråd til dig, der bruger kontaktlinser

  Både vores øjne og kontaktlinser er meget følsomme over for snavs og bakterier. Derfor er det vigtigt at være omhyggelig med at pleje af dine kontaktlinser. Derudover bevarer kontaktlinserne deres komfort længere, hvis du passer godt på dem.
  Illustration for, hvordan du renser kontaktlinser, med tre trin - rene hænder, start med samme øje, og undlad at bruge hanekoldt vand.
  Samling af linser og øjendråber.

  Tips til hurtig pleje af alle kontaktlinser

  Når du håndterer kontaktlinser, er det vigtigt at vaske hænder grundigt først. Anvend en mild sæbe og et håndklæde, der ikke fnugger. Læs mere om, hvordan du sætter dine linser i og tager dem ud.

  • Endagslinser – bruges en dag og smides ud umiddelbart efter brug. Brug aldrig endagslinser længere end beregnet. Det kan forårsage komplikationer og irritation af øjnene.
  • Månedslinser – kontaktlinser, som du bruger i en måned. Her er pleje af linserne meget vigtig for at opretholde hygiejnen. Scroll videre for at læse, hvordan du bedst plejer dine månedslinser.
  • Døgnlinser – når du bruger linser døgnet rundt, kan du tage dem ud og rengøre dem med linsevæske, hvis du føler, at du har brug for ekstra komfort i løbet af dagen. Ellers lader disse kontaktlinser nok ilt komme ind til øjet, så du kan sove med dem i.

  Nærbillede af en linse på en finger.

  Sådan rengør du dine månedslinser

  1. Vask hænderne med sæbe, og tør dem med et fnugfrit håndklæde.

  2. Dryp et par dråber linsevæske på linsen.

  3. Gnid derefter linsen på begge sider i din håndflade med din lillefinger.

  4. Skyl linsen med linsevæske. Brug aldrig vand fra hanen for at undgå spredning af mikroorganismer i øjet.

  5. Fyld dit linseetui to tredjedele op med ny linsevæske, og lad linserne ligge i linsevæsken i mindst fire timer. Genbrug aldrig linsevæske.

  6. Undgå at linserne kommer kontakt med dine negle. Negle er skarpe og kan skade linsen, men der samles også meget snavs og bakterier under dem.

  7. Luk linsevæskeflasken tæt efter brug.

  Billede af linsevæske, der hældes ned i et etui til linser.

  Rengøring af linsetui

  Det er mindst lige så vigtig at rengøre linseetuiet som kontaktlinserne for at opretholde den bedst mulige hygiejne.

  1. Når du har sat kontaktlinserne i dine øjne, skal du altid tømme dit linseetui for linsevæske og lade det lufttørre. Genanvend aldrig linsevæske, som kontaktlinserne har ligget i.

  2. Skyl etuiet regelmæssigt med desinfektionsmiddel. Lad linseetuiet lufttørre bagefter.

  3. Udskift linseretuiet regelmæssigt hver måned, eller når linsevæskeflasken er tom.

  Billede med linsevæske og øjendråber samlet.

  Lensways guide til linsevæske

  Hold altid flasken ordentligt lukket. Rør aldrig flaskens munding for at forhindre snavs i at komme i kontakt med linsevæsken. Brug ikke linsevæske, der har passeret udløbsdatoen.

  Ligesom der findes forskellige kontaktlinser, er der også forskellige linsevæsker til forskellige behov. Multifunktionsvæske renser, bevarer og desinficerer kontaktlinserne. Den nyeste generation af multifunktionelle væsker indeholder også stoffer, der gør, at kontaktlinsen bedre holder sin fugtighed i løbet af dagen. En anden variant er hydrogenperoxid væske, der trænger ind i kontaktlinsen og renser dybt. Denne linsevæske er velegnet til dem, der er følsomme over for de multifunktionelle linsevæskers fugtgivende funktion. Spørg din optiker, hvilken linsevæske du bør bruge, hvis du er usikker. Du skal for eksempel bruge forskellige linsevæsker til bløde og hårde linser.