Gå til kassen
  To kvinder med solbriller, en med blondt hår og en med brunt hår.

  Beskyt dine øjne mod skadelig UV-stråling

  Uanset om du er på stranden, i bjergene eller bare er på farten, bør du beskytte dine øjne mod UV-stråling. Du finder ikke kun UV-beskyttelse i solbriller, men også i dine almindelige briller og kontaktlinser.
  Grafisk fremstilling af varierende lysbølgelængder.

  De forskellige UV-stråler

  Skadeligt ultraviolet lys, forkortet UV-lys, består af tre forskellige typer af UV og er forskellige med hensyn til skadelighed.

  UVA (315-400nm): Findes året rundt, selv på dage hvor det er overskyet. Udgør ca. 95% af de UV-stråler, som når jordens overflade. De trænger igennem både skyer og glas og kan trænge dybt ind i huden. Denne form for UV-stråler kan ikke mærkes, og det er ikke disse, der giver dig farve, men er stadig skadelige for huden.

  UVB (280-315nm): Udgør 5% af de UV-stråler, som når jordens overflade. De bremses af skyer og glas, men trænger igennem hudens øverste lag, og er de UV-stråler, der får huden til at blive brun, men kan også give forbrændinger og på længere sigt hudkræft.

  UVC (100-280nm): Disse stråler er dem med den korteste bølgelængde, og er de UV-stråler fra solen, som ikke når jordens overflade, fordi ozonlaget virker beskyttende.

  Mand og kvinde med solbriller.

  Hvorfor skal jeg bruge UV-beskyttelse?

  Beskytter øjnene mod skadelig UV-stråling:
  UV-stråling fra solen kan give alvorlige øjenskader, såsom grå stær, makuladegenaration og andre sygdomme.

  Mindsker risikoen for øjenirritation:
  Eksponering for UV-stråling kan forårsage øjenirritation, røde øjne og tåreflåd. Brug af UV-beskyttelse reducerer risikoen for disse ubehagelige sygdomme.

  Forbedrer synskvaliteten:
  UV-stråling kan påvirke synskvaliteten ved at forårsage blænding og reduceret kontrastfølsomhed. Brug af briller eller kontaktlinser med UV-beskyttelse reducerer risikoen for disse problemer og forbedrer synskvaliteten.

  Forebygger tidlige tegn på aldring:
  UV-stråling kan bidrage til tidlige tegn på aldring omkring øjnene, såsom rynker og fine linjer. Ved brug af briller med UV-beskyttelse kan du forebygge disse ældningstegn og holde huden omkring øjnene frisk og ungdommelig.

  Kvinde med langt sort hår og briller.

  Briller

  Briller - UV-beskyttelse

  Når du skal vælge nye briller, er det vigtigt at vælge det rigtige glas med en god UV-beskyttelse. Alle Lensways briller er lavet i forskellige sammensætninger af plastmateriale og blokerer for solens skadelige UV-stråler i varierende grad afhængig af hvilket glas, du vælger. Et dyrere glas med et højere glasindeks giver bedre UV-beskyttelse. Alle briller har dog tilstrækkelig UV-beskyttelse mod UVA, UVB og UVC. Vil du maksimere UV-beskyttelsen til at blokere skadelige stråler til 400nm UV-beskyttelse, skal du tilføje en optimal overfladebehandling af glasset.

  UV-beskyttelse

  Standardglas 1.5 indeks er det mest almindelige valg til briller ved simple synsfejl. De er lavet af plast og er lette og behagelige at have på. Men de kan være ret tykke, hvis dine briller har stærkere styrke. Glasset har en UV-beskyttelse på 357nm.

  Premiumglas 1.6 indeks er 25% tyndere og lettere, hvilket gør dem mere behagelige at have på. Premiumglasset kan tilpasses og slibes til at passe til alle steltyper, er stærkere og mere holdbare samt kan bedre modstå kraftig ydre påvirkning uden at gå i stykker. Det tynde premiumglas er æstetisk tiltalende med tynde glaskanter. Glasset er bedre til at korrigere stærkere synsfejl. Glasset har en UV-beskyttelse på 397nm.

  Ekstra premiumglas 1.67 indeks er 30% tyndere og lettere, hvilket gør dem ekstra behagelige at have på. Ekstra premiumglasset kan tilpasses og slibes til at passe til alle steltyper, er stærkere og mere holdbare samt kan bedre modstå kraftig ydre påvirkning uden at gå i stykker. Det supertynde ekstra premiumglas er æstetisk tiltalende med ekstra tynde glaskanter. Glasset er bedst til at korrigere de stærkeste synsfejl. Glasset har den bedste UV-beskyttelse på 399nm.

  To mænd med solbriller, en med gule og en med sorte.

  Solbriller

  Udover at være et modetilbehør er solbriller også den bedste måde at beskytte dine øjne mod skadelige UV-stråler på. Derfor er det vigtigt, at du vælger solbriller, som er CE-mærkede. En CE-mærkning garanterer, at du har en god beskyttelse mod UVA- og UVB-stråler. Uanset om du køber solbriller med eller uden styrke, er alle solbriller hos Lensway altid CE-mærkede samt har UV-400 beskyttelse. UV-400 beskyttelse er en fagterm, der beskriver glasset evne til at blokere for UV-stråler op til 400 nanometer. Det er den højest mulige beskyttelse mod farlige UV-stråler, du kan få, og giver altså 100% beskyttelse.

  Solbrilleglassets mørkegrad kan inddeles i forskellige kategorier mellem 0-4, hvor 0 er den lyseste og 4 er den mørkeste. Hver kategori lader en variende grad af lys slippe igennem:

  Kategori 0 – Er helt transparent eller har en meget lys farve. Almindelige beskyttelsesbriller, der er designet til at beskytte mod støv, vind eller snavs.

  Kategori 1 – Meget let farvet. Perfekt til overskyede dage.

  Kategori 2 – Medium mørkt filter, som er velegnet til melleminstensiv sol. Farven er noget lysere end normalt, f.eks. kan graduerede glas være en kategori 2 på den nederste del af glasset, hvor farven er lysere. De er også praktiske, når du kører bil, eller hvis det ofte skifter mellem skygge og sol.

  Kategori 3 – Den mest almindelige kategori af mørke solbriller, der giver intens beskyttelse mod solen. Den er perfekt til sommer, fordi den giver en højere grad af beskyttelse mod solstråling end den foregående kategori. Meget velegnet i udlandet eller til vandreture i bjergene.

  Kategori 4 – Det mørkeste glas, der lader mindst lys slippe igennem, og er derfor ikke egnet til bilkørsel. Kategori 4 solbriller anbefales kun til ekstreme refleksioner, såsom når man bestiger bjerge eller gletsjere.

  Nærbillede af en kontaktlinse på en finger.

  Kontaktlinser

  I dag har de fleste kontaktlinser en vis UV-beskyttelse. Mængden af UV-stråler, de beskytter mod, varierer blandt de forskellige mærker. For eksempel giver vores populære endagslinse, everclear ELITE, beskyttelse ved at blokere 70 procent af UVA-stråling og 95 procent af UVB-stråling. Dette er selvfølgelig meget godt, men skal ikke ses som en fuld beskyttelse.

  UV-beskyttelse i kontaktlinserne beskytter de indre dele af øjet, linsen og nethinden, ved at blokere for UV-lyset. Men de dele, som ikke dækkes af kontaktlinsen, har også brug for beskyttelse, herunder hornhinden, det hvide i øjnene og huden omkring øjnene. Derfor skal du supplere med et par solbriller for at få tilstrækkelig beskyttelse mod de skadelige UV-stråler.