Gå til kassen
  En kvinde, der indsætter linser foran spejlet

  Kontaktlinser for nybegyndere – alt, du behøver at vide

  Har du har besluttet dig for at prøve kontaktlinser? Velkommen i klubben. Som nybegynder har du sikkert mange spørgsmål - hvilke linser er gode at starte med? Hvordan sætter man dem i og tager dem ud igen? Vi gennemgår alt, du behøver at vide om kontaktlinser - trin for trin.
  Billede af hænder, der holder en recept fra øjenundersøgelsen.

  Det starter med en synstest

  Først skal du vide, hvilken styrke du har brug for for at korrigere synet på begge øjne. Dette får du at vide hos en optikeren ved at få en synsprøve til kontaktlinser. Hos optikeren kan du også prøve hvilken type linser, der passer bedst til dig. Du får også lov til at prøve at sætte linserne i og tage dem ud. Endelig kan optikeren give dig resultatet af din synstest, og det er dette resultat med dine styrker, du skal bruge til at købe dine kontaktlinser på nettet. Læs mere om, hvordan du køber kontaktlinser online.

  En synstest til kontaktlinser adskiller sig fra en til briller, da synskorrigeringen finder sted længere væk fra øjet med briller. Hvis du allerede har fået foretaget en synstest til briller, vil du have andre styrker til kontaktlinser.

  Nærbillede af en kontaktlinse på en finger.

  Sådan sætter du linserne i

  Følg vores enkle trin-for-trin guide, og glem ikke, at øvelse gør mester! Selvom det måske føles ubehageligt i starten, vil du vænne dig til det på ingen tid.

  1. Vask hænderne grundigt med sæbe og vand. Tør dem med et fnugfrit håndklæde.

  2. Placer kontaktlinsen på spidsen af pegefingeren på din dominerende hånd, dvs. højre hånd, hvis du er højrehåndet. Kontaktlinsen skal være formet som en skål. Hvis den vender forkert, er den ikke lige så rund i formen og skarpere langs kanterne.

  3. Løft op i dit øverste øjenlåg med en finger på din anden hånd.

  Kvinde i øjeblikket med indsættelse af en kontaktlinse.

  At sætte kontaktlinserne i

  4. Træk det nederste øjenlåg ned ved hjælp af langefingeren på den hånd, som du holder kontaktlinsen med.

  5. Vend hovedet lidt nedad, og placér kontaktlinsen på den nederste del af det hvide i øjet. Eller kig lige frem, og placér linsen midt i øjet.

  6. Kig nedad. Du hører en lille kliklyd, linsen glider på plads.

  7. Slip øjenlåget, og blink et par gange.

  Kvinde foran spejlet, klar til at påføre en kontaktlinse.

  Sådan tager du kontaktlinserne ud

  Når du skal sætte kontaktlinser i og tage dem ud igen, er det vigtigt, at du håndterer dine kontaktlinser hygiejnisk. Hvis du bruger månedslinser eller flerdagslinser, skal du følge de specifikke plejeråd (læs mere).

  1. Vask hænderne med sæbe og vand. Skyl og tør dem, som du gør, når du sætter kontaktlinserne i.

  2. Kig op, og træk det nederste øjenlåg ned ved hjælp af langefingeren. Træk kontaktlinsen ned til den nederste del af det hvide i øjet med pegefingeren.

  3. Fjern kontaktlinsen ved at gribe om den med pege- og tommelfinger.

  4. Kan du ikke få kontaktinsen ud? Dryp lidt linsevæske på linsen, så tørrer den ikke ud og vil være lettere at tage ud.

  Assorterede linseæsker

  Sådan vælger du de rigtige linser

  Der findes mange forskellige typer kontaktlinser til alle mulige synsfejl og behov. Et godt spørgsmål at stille sig selv er, hvad der passer bedst til din livsstil? Endagslinser, månedslinser, multifokale linser eller døgnlinser? Prisniveau eller komfort?

  Endagslinser er kontaktlinser, som du bruger én dag eller efter behov og kasseres efter brug. Endagslinser er et praktisk valg for dig, der ønsker en ny, frisk linse hver gang og som gerne vil springe linseplejerutinen over sidst på dagen.

  Månedslinser er kontaktlinser, som du bruger i en måned. Sidst på dagen tager du dine linser ud og rengør dem med linsevæske. Læg derefter linserne i et linseetui sammen med linsevæske indtil næste morgen. Med døgnlinser behøver du ikke at tage linserne ud, før du går i seng. De lader nok ilt komme igennem til dine øjne, så du kan sove med dem i.

  Ugelinser ligner månedlinser med hensyn til brug og pleje, men du bruger dem i 1-2 uger.