Gå til kassen
  Briller og linseetui på øjeundersøgelsesbræt.

  Synsfejl og øjensygdomme

  Der findes forskellige typer synsfejl, der kan forringe dine synsindtryk og forårsage problemer i hverdagen. Men der er nem og effektiv hjælp at få. Her kan du læse mere om de mest almindelige synsfejl og øjensygdomme.
  Ældre kvinde med sorte briller.

  Hvilke er de mest almindelige synsfejl?

  Langsynethed – En synsfejl der får dig til at opleve ting tæt på som sløret. Objekter i det fjerne er derimod skarpe. Korrigeres nemt med kontaktlinser eller briller.

  Nærsynethed – En synsfejl der gør objekter, der er langt væk, slørede, men tæt på er de skarpe. Korrigeres nemt med kontaktlinser eller briller.

  Alderssynethed – Det bliver sværere for øjet at skifte mellem lang- og nærsynethed. Det starter normalt i 40'erne. Alderssynethed korrigeres med progressive kontaktlinser, læsebriller eller progressive briller. Læs mere om alderssynethed.

  Brydningsfejl/astigmatisme – Når du har to forskellige brydninger på øjet. Læs mere om brydningsfejl og symptomer nedenfor.

  Nærbillede af øje.

  Symptomer på, at synet har ændret sig

  • Du har ofte ondt i hovedet.
  • Du ser sløret på tæt eller langt afstand.
  • Du misser med øjnene for at fokusere.
  • Du oplever ofte, at øjnene svier.
  • Du bemærker, at det tager lang tid for øjnene at tilpasse sig, især når du går fra lys til mørke.

  Nærbillede af øje.

  Hvad er brydningsfejl eller astigmatisme?

  Der er flere forskellige typer brydningsfejl, men den mest almindelige er astigmatisme. Brydningsfejl opstår, hvis du har to forskellige brydninger i øjet, hvilket skyldes, at linsen eller hornhinden ikke er ensartet afrundet. Øjet kan for eksempel være normaltsynet for lodrette linjer, men nærsynet for vandrette linjer. Brydningsfejl korrigeres med briller eller med kontaktlinser for astigmatisme, der kaldes toriske linser.

  Hvordan opdager man astigmatisme? Mange mennesker er astigmatikere uden at vide det, men bemærker måske, at det er svært for øjet at indstille afstande, især når man går fra lys til mørke. Det kan også føles som at se over kors.

  Foto af en farvekort

  Farveblindhed og skelning

  Farveblindhed – Vanskeligheder ved at skelne mellem forskellige farver, men farveblinde ser ikke i sort og hvid. Genet, der gør en farveblind, er recessiv og sidder på X-kromosomet, hvorfor farveblindhed forekommer oftere hos mænd.

  Skelning – Skelning skyldes, at musklerne, der styrer øjnens bevægelser, ikke samarbejder ordentligt, og øjnene glider derfor fra hinanden og peger i forskellige retninger. Skjult skelning er, når øjnene kun lejlighedsvis glider fra hinanden, især hvis du er træt eller syg. En skelning der ses hele tiden, kaldes for manifest. På nuværende tidspunkt tilpasser vi i øjeblikket ikke de specielle briller (prisme-briller), der kræves for at korrigere skelning.

  Nærbillede af øje med grå stær

  Grå og grøn stær

  Grå stær – Også kaldet katarakt. Sygdommen gør øjenlinsen uklar, hvilket fører til dårligere syn. Almindelige symptomer er, at det er sværere at se farver tydeligt, og de fleste farver tiltrækker en gulbrun nuance. Grå stær behandles ved øjenkirurgi, hvor den uklare linse udskiftes med en klar, kunstig linse.

  Grøn stær – Også kaldet åbenvinklet glaukom. Grøn stær indebærer at højt tryk indefra øjet forårsager skader på nethinden, som langsomt reducerer synsfeltet. Det er ikke muligt at helbrede skaderne på synsnerven, men det er muligt at behandle glaukom med laseroperation for at stoppe sygdomsforløbet.